De stucadoor uit Waalwijk

Stucadoor Waalwijk
Stukadoors (Nederlands: Kalkbakkers) voeren taken uit zoals het mengen en aanbrengen van kalk, gips en andere bindmiddelen op een nat oppervlak om droog pleisterwerk te creëren. Ook maken zij muren glad met de hand of met gereedschap als schuurpapier, rasp of metselkrabber. Stukadoors werken meestal buiten in de frisse lucht; binnenwerk wordt meestal gedaan door tappers die werken met gips dat binnen in een gebouw wordt gemengd. In sommige steden, vooral in het voormalige Vlaanderen (België), zijn er ook kalkbochten – stukadoors die hun eigen kalk mengen in een kleine put buiten hun huis in plaats van commerciële kalk te gebruiken. Om geen schadelijke dampen in te ademen bij het mengen van de kalk en om geen dure emmers kalk te hoeven kopen, gebruiken ze recipiënten zoals pannen, emmers of oude vaten met deksel waaruit ze de voor hun werk benodigde hoeveelheid kalk kunnen scheppen. Deze kalkbacjes zijn geen geïsoleerd verschijnsel, maar zijn zeer wijdverbreid in heel België, waar veel mensen nog steeds zelfgemaakte versies van commerciële producten gebruiken, ook al gebruiken de meeste mensen nu in plaats daarvan commercieel vervaardigde versies omdat dat hygiënischer en veiliger is. De stucadoor uit Waalwijk is een echte professional.

Bepleisteren

Als het te bepleisteren oppervlak schoon is, wrijft de stukadoor eerst een laag grof zand op het oppervlak om het op te ruwen en voor te bereiden op het pleisterwerk. Stukadoors werken meestal in een tuin met een ademhalingsapparaat en een paar rubberen handschoenen aan. De handschoenen absorberen kalkmelk en kalkstof, zodat de stukadoor de emmer, schoffel en ander gereedschap kan bedienen zonder kalk op zijn handen te krijgen. Stukadoors werken meestal in een tuin of in een kleine boomgaard om te voorkomen dat ze stof van het pleisterwerk inademen. Stukadoors werken vaak met een emmer op hun knieën; als er kalk in de emmer klotst, houden ze hun mond bedekt met een lap of een doek om te voorkomen dat ze kalkstof inademen. Om te voorkomen dat kalkstof in het rond vliegt, werken stukadoors vaak in een kleine boomgaard of in een tuin achter een laag muurtje. Stukadoors mengen kalk met water in een grote metalen bak die kalkput of kalkmortel wordt genoemd. Kalk is een natuurlijke minerale verbinding, die de bouw- en constructiematerialen vormt van oude steden en de huizen van oude beschavingen. Kalk werd door de oude Romeinen gebruikt om de muren van hun steden te bouwen. Om kalk voor te bereiden voor gebruik in pleisterwerk, kookt de stukadoor het in heet water. Stukadoors koken kalk meestal in een kalkmortel, een grote metalen bak met een metalen stamper erin. Door het koken verandert de structuur van kalk, waardoor het zich gemakkelijker bindt met andere mineralen. Wanneer een stukadoor kalk mengt met andere bindmiddelen zoals zand, gebluste puimsteen of ongebluste kalk, wordt de kalk beter oplosbaar in de bindmiddelen. De pleisteraar kan de consistentie van het pleisterwerk variëren door meer of minder kalk toe te voegen. Stukadoors mengen kalk met water in een grote metalen bak die kalkput of kalkmortel wordt genoemd.

Afwerking

Na het opruwen en koken van de kalk, maakt de stukadoor het oppervlak glad met meer grof zand, waarna hij het oppervlak reinigt met een stijve borstel. Stukadoors gebruiken gewoonlijk een stijve borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en de ruwe randen van het schuren te verwijderen. Stukadoors maken meestal muren in een tuin of boomgaard glad, maar ze kunnen ook muren in een gebouw gladmaken. Stukadoors maken het oppervlak gewoonlijk schoon door het te schuren met een harde borstel, een schuurmachine of een rasp. Stukadoors maken het oppervlak meestal schoon door het te schuren met een harde borstel, een schuurmachine of een rasp. Stukadoors kunnen muren glad maken met een harde borstel, een schuurmachine of een rasp. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en ruwe randen van het schuren te verwijderen. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en de ruwe randen van het schuren te verwijderen. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en de ruwe randen van het schuren te verwijderen. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine met borstelharen of een rasp om het oppervlak glad te maken en ruwe schuurranden te verwijderen. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en de ruwe randen van het schuren te verwijderen. Stukadoors gebruiken meestal een harde borstel, een schuurmachine of een rasp om het oppervlak glad te maken en ruwe schuurranden te verwijderen. Stukadoors gebruiken vaak een harde borstel, een schuurmachine met borstelharen of een rasp om het oppervlak glad te maken en ruwe schuurranden te verwijderen.

Kalk mengen

De stukadoor mengt een deel van de pleisterpartij met fijn zand om een werkbare consistentie te verkrijgen. De stukadoor mengt een deel van de pleisterpartij met fijn zand om een werkbare consistentie te verkrijgen. De stukadoor mengt een gedeelte van de pleisterpartij met fijn zand om een werkbare consistentie te verkrijgen. De stukadoor mengt een deel van de pleisterpartij met fijn zand om een werkbare consistentie te verkrijgen. Stukadoors gebruiken gewoonlijk een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken gewoonlijk een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken gewoonlijk een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Stukadoors gebruiken vaak een emmer met een lange steel om zand en kalk te roeren. Zodra de kalk en het zand gemengd zijn, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Pleisteraars zetten de emmer meestal op een statief om hem stabiel te houden terwijl ze het pleisterwerk mengen. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Stukadoors zetten de emmer meestal op een statief om hem stabiel te houden terwijl ze het pleisterwerk mengen. Stukadoors voegen gewoonlijk water toe aan een emmer om het pleisterwerk te maken. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Stukadoors voegen vaak water toe om het pleisterwerk te maken. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken. Zodra de kalk en het zand zijn gemengd, voegt de stukadoor water toe om het pleisterwerk te maken.